SAZAN BALIKÇILIĞI

 Sazan balıkçılığı ülkemizde en büyük kitleye sahip amatör balıkçılık yöntemlerinden birisidir. Ülke genelinde açılma kapanma sezonu farklılık gösterir. 1 Mart – 1 Temmuz arası genelde sazan balıkçılığı yapılmamaktadır. 1 Temmuz itibariyle başlayan sezon, Ağustos ayının sonlarına doğru en canlı dönemini yaşar.



     Sazan balıkçılığında amatör bir balıkçı en fazla 4 adet olta takımı ile avlanabilir. Her bir oltanın ucunda en fazla 3 adet iğneye izin verilir. Sazan balığının günlük 5 adet limiti ve 40 cm minimum avlanma ölçüsü bulunmaktadır. Sazan balıkçılığında çırpma/çarpma ve bırakma olta, birden fazla iğneyle donatılmış küspe, parakete, sualtı tüfeği , zıpkın, pinter ve sepet gibi tuzakların kullanılması yasaktır. Yemlik uzatma ağı dışında her türlü ağın (tırıvırı, germe, uzatma, sürütme, çevirme, serpme ve benzeri) avlakta bulundurulması yasaktır. Her türlü patlayıcı, öldürücü, bayıltıcı, uyuşturucu, uyutucu, uyarıcı maddeler, karpit, sönmemiş kireç, balık otu ve benzerlerinin avcılıkta kullanımı ve av mahallinde bulundurulması yasaktır. En kıymet verilen türün aynalı sazan olmasının yanı sıra ülkemizde 5-6 farklı sazan çeşidi yaşamaktadır. Ülkemizin doğal bir türü olmayan İsrail sazanı ise hem balık popülasyona hem de ekolojik yapıya verdiği zararlar nedeniyle av yasağına tabii tutulmamaktadır. Çok baskın bir tür olan İsrail sazanı bulunduğu ortama çok çabuk adapte olmakla birlikte kısa süre içerisinde bulunduğu bölgenin baskın türü olabilmektedir.



     Sazan Balıkçılığı Nerelerde Yapılır?

     Sazan balıkçılığı sessiz sakin, akarsuların göle dönüştüğü sığlık alanlarda ve bitki örtüsünün tabii kaldığı sahalarda yapılmaktadır.



     Sazan Avında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

     Sazan oldukça kurnaz ve avlaması zor bir balıktır. En ufak bir ses hatta ortamdaki bir renk bile avınıza ulaşmanızı engelleyebilir. Bu yüzden meranızda kamuflaj ya da doğaya uygun renkteki kıyafetleri seçmeli olabildiğince sessiz davranmalısınız. Avlanmadan önce sahayı yemlemeniz vuruş alamadığınız taldirde yeminizi değişmeniz size avantaj sağlar. Sazan avı uzun süreli bir avdır spin ya da LRF avı gibi anında sonuç alamazsınız. Genelde bir ya da iki gece konaklamalı yapılır. Çadır, uyku tulumu, yiyecek ve içecek sazan avının olmazsa olmazlarıdır. Planlı, programlı ve tam donanımlı gittiğiniz sazan avları her daim daha keyifli geçer.


     Sazan Avında Kullanılabilecek Kamış-Makine



Penn Affinity II



     Sazan balıkçılığına özel olarak üretilen Affinity II, sazan balıkçılığında olta makinesi olarak sunulabilecek en üst düzey standarta sahip makinedir.

* 6+1 paslanmaz çelik bilye

* 0.35 mm /400 mt

* 12 kg çeker gücü

* 4.7:1 tur

* 680 gr ağırlık

* 89 cm bir turda sardığı misina

* Hem tuzlu su hem tatlı suda korozyona extra dayanıklı yapı

* Ultra yavaş salınım

* HT-100 drag sistemi

* Siyah güçlü grafit yan plaka

* Dövme işlenmiş alüminyum makara





Banax Helicon 5600NF


* 5+1 Paslanmaz çelik bilye


* 4.7:1 tur


* Bait Runner sistem


* 0.35 mm / 360 mt


* Titanyum kaplı misina bilyeleri


* İnce kalama ve yardımcı kalama


* Sağa ve sola döndürebilir kol


* Yedek kafa mevcut


* Salyongoz dişli kullanılmış


* Uzak atışlar için Long Cast



« Anasayfa